zaterdag, 06 februari 2016 01:00

Hugo de Grootstraat 32

Het voormalig Farmaceutisch laboratorium in de Vreewijk te Leiden is een ontwerp van Rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst voor de Rijksuniversiteit Leiden in 1895-1898 uitgevoerd, in een gemengde neogotische en neorenaissance bouwstijl.

 

Het gebouw bevatte oorspronkelijk diverse laboratoria (waaronder het Galenisch Laboratorium) en werkruimten, een prepareerkamer, magazijnen voor de pharmacognostische- en de chemicaliënverzameling, een modelapotheek en een collegezaal. Vanaf 1898 werd het Pharmaceutisch Laboratorium ook ingeschakeld bij de keuring van levensmiddelen voor gevangenissen en vanaf 1902 bij de gemeentelijke keuringsdienst van Leiden. Door diverse verbouwingen, aanpassingen aan de eisen van de tijd en functiewijziging is van het oorspronkelijke interieur weinig bewaard gebleven. Het gebouw was tot 1968 in gebruik als laboratorium en vervolgens tot september 2004 als juridisch studiecentrum Hugo de Groot door de Juridische Faculteit (Faculteit der Rechtsgeleerdheid) van de Rijksuniversiteit Leiden. Hierna is het gebouw verkocht aan SLS Wonen en herontwikkeld tot appartementencomplex met 20 appartementen voor gastdocenten en 51 appartementen voor kortverblijvende buitenlandse studenten.

 

Hugo de Grootstraat windkast kl

 

 De hijsbalk is een, voor Leidse begrippen, bijzonder exemplaar, al was het alleen maar door het luxe houten afdak, een zogenaamde windkast. De balk lijkt eerder een decoratief detail dan een puur functioneel onderdeel.

 

Bron:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Farmaceutisch_laboratorium

Read 1508 times Last modified on zondag, 28 februari 2016 20:46
More in this category: « Barbarasteeg 11 Rapenburg 34 »