maandag, 15 februari 2016 01:00

Marktsteeg 1

De hijsbalk torent hoog boven in de voormalige wollendekenfabriek van Scheltema.

 

De N.V. Fabriek van Wollen Dekens v/h J. Scheltema Jzn. was een textielfabriek die bestaan heeft van 1817-1958 en wollen dekens produceerde. Ten tijde van de oprichting bestonden er in Leiden ongeveer 20 van dergelijke bedrijven.

De fabriek is opgericht op 12 juni 1817 door Jacobus Scheltema Jzn. aan de Oude Singel 56 te Leiden. In het begin werden er nog handspinmolens en houten weefgetouwen gebruikt. 

Zowel sociaal als qua productkwaliteit stond het bedrijf goed aangeschreven. Toen de industriële revolutie goed op gang kwam raakte de firma echter achterop. Het bedrijf werd daarop in 1893 overgenomen door Cornelis Wassenaar, die het mechaniseerde en het gebouw met fraaie gevel liet plaatsen dat ook nu nog bestaat.

Merken als Elegant en Scheltema werden ook buiten Nederland verkocht, tot in Amerika toe. Toch ging het bedrijf al in 1958 failliet door uitblijvende orders, nog ver voordat de textielcrisis in Nederland uitbrak.

Hierna werd het gebouw slechts ten dele gebruikt. In 2006 werd kwam er, na renovatie, een cultureel centrum in.

 

Op de foto hieronder, die richting de Lammermarkt genomen is,  is te zien dat er rond 1900 in de Marksteeg nog een andere hijsbalk - links - in bedrijf was

 

Marktsteeg klein

 

De panden waaraan deze verdwenen hijsbalk zich vastklampte, werden in 1850 gebouwd voor en door de Tras- en Pleisterfabriek van Paternotte. Ze werden in 1886 door Scheltema overgenomen. De firma De Nobel kocht de gebouwen en vestigde hier een handel in lompen en oude metalen. Op aandrang van de gemeente heeft dit bedrijf de gebouwen verlaten in 1987. Daarna heeft het gebouw nog gediend als opslagplaats voor een duivensportvereniging en als repetitieruimte voor een fanfarekorps. Een gedeelte is nog enige jaren in gebruik geweest als cultureel centrum annex café de Droomfabriek.

 

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheltema_Complex

https://www.erfgoedleiden.nl/babdf5e2-26bc-11e3-b3cb-3cd92befe4f8

http://gemeente.leiden.nl/projecten/bouwenaandestad/denobel/historie/

 

 

Read 1561 times Last modified on dinsdag, 01 maart 2016 09:08
More in this category: « Nieuwstraat 10 Herengracht 32 »