donderdag, 05 januari 2017 13:59

Uiterstegracht 102


Tieleman en Dros ca 1925 kl cirkel

Het pand waaraan de hijsbalken zijn bevestigd maakte deel uit van de panden aan de Uiterstegracht en Middelstegracht waarin conservenfabriek Tieleman en Dros was gehuisvest. Op de foto hierboven van rond 1925 van het fabriekscomplex is het pand rood omcirkeld.

In 1827 namen Cornelis Dros en Caspard en Adrien Tieleman de zeepziederij De Gekroonde Haan aan de Middelstegracht over. Zij gebruikten de firmanaam Dros en gebroeders Tieleman, al bleef ook de oude naam in gebruik. In 1877 begonnen leden van de families Tieleman en Dros naast de zeepfabriek onder de naam Tieleman & Dros een groente- en vleesconservenfabriek. Hun fabriekscomplex tussen de Hooigracht, de Middelstegracht en de Uiterstegracht groeide geleidelijk in omvang. In 1912 werd ook het gebouw van de zeepfabriek erbij betrokken, toen die verhuisde naar de Zoeterwoudseweg.

Na de Tweede Wereldoorlog zakte de vraag naar blikconserven steeds verder in, onder andere door het wegvallen van Nederlands-Indië als belangrijke afzetmarkt. In 1955 ging het bedrijf failliet. De gemeente Leiden kocht de gebouwen en sloopte een gedeelte ten gunste van woningbouw en de aanleg van de Ingenieur Driessenstraat. De resterende gebouwen werden in gebruik genomen door het Leidse verhuisbedrijf Mostert als opslagruimte. Ook werden de gebouwen gebruikt als huisvesting voor enkele kleine bedrijven. Het voormalige directiegebouw aan de Middelstegracht werd in 1986 overgenomen door de Stichting Werk & Onderneming en is na een restauratie in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw. Het voormalige ketelhuis aan de Middelstegracht 36 leidde tot voor kort een verwaarloosd bestaan, maar werd op 17 april 2012 overgedragen aan de Sociaal-culturele vrijplaats Leiden, die inmiddels is begonnen met het opknappen van het gebouw.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tieleman_%26_Dros

Read 1135 times Last modified on donderdag, 05 januari 2017 14:15
More in this category: « Langestraat 8